okt 09.

Írta: Kosztoló

I <3 Balkán

Van nekem egy ilyen perverz vonzódásom a balkáni népekhez, ez nem vitás. Nem csak azért, mert minden bizonnyal minden balkáni férfi fojtott már meg a két puszta kezével egy ökröt - ahogy egy Balkán-szakértő barátnőm fogalmazott. Ó, istenem, te zubogó tesztoszteron. Hanem mert ezek a népek tudnak és szeretnek élni. Minden vicc egyben egy orosz rulett, tenger van bronzbőrrel és sokat sejtető távolba nézéssel, na meg szívdobbantó kávé, isteni sajtok, kencék, sonkák, húsok, tengeri jóságok, sőt a horvátok még megtanultak tésztául is.

Szóval tartozom magamnak annyival, hogy évente meglátogatom balkáni barátaimat, hogy aztán a tengerparton a calamarim fölött ülve arról ábrándozzak, hogy végül egy tengeri medve belátja, nem tud nélkülem élni, így elhajózunk az alkonyatba és sose jövünk vissza. Na de amíg a medvék vakon tapogatóznak szőrös derekú menyecskéik körében, addig én egy módon tudom elviselhetővé tenni a várakozást: eszem az étkeiket. Na de Magyarországon erre nem sok lehetőség van, a halakat és egyéb tengeri csodákat kb. úgy ahogy vannak, el is felejthetjük, mert ne viccelődjünk már azzal, hogy egy ilyen Nemot istenítünk. Gyenge utánzata se lehetne egy középszerű horvát tengerparti büfének, de erről majd máskor.

cevap5.jpg

Tehát maradnak a húsok, razsnyics, pljeskavica és leginkább a csevapcsicsi. De ezekben sem bővelkedik Budapest. Két azaz két helyen juthatunk hozzá ezekhez legjobb tudomásom szerint: a Montenegroi Gurmanban, meg a Balkán Grill Bárnál, ami csak házhozszállít. Soványka választék, itt igen csak megmutatkozik egy piaci rés. A Montenegro persze iszonyú jó választás, ha az ember részegéhes a Blaha környékén. 0-24-ben friss, finom, sokkal jobb választás, mint Alinál a kebab vagy valami hasonló. Csak az a baj, hogy nagyon dühös vagyok rájuk. Az még rendben van, hogy konstans bunkók, az ember igazából nem is vár mást, de lassan pofátlanul drágák is egy fast foodhoz képest. Ha az ember direktben akar tőlük házhozszállítást kérni, akkor lazán bemondják, hogy oda nem megyünk, de ha 5 perc múlva leadjuk a netpincéren keresztül a rendelést, akkor meg persze jönniük kell. De persze a netpincéren keresztül meg még drágábbak, viszont aki októberben a Pannon vidéken a bőrén akarja érezni a Balkánt, az magára vessen. A futárbácsijuk egyébként aranyos, igazi challange-ként éli meg, hogy eljusson az adott címre, átlag úgy négyszer telefonál.

cevap3.jpg

A csevap állaga még kiszállítva is tökéletes, meleg is és a nagy adag sok is. A húsnak jó illata van, ruganyos, a hurkák közepesen vastagok, szaftosak maradnak belül, viszont nem vagyok benne biztos, hogy láttak faszenet. Ha rendelünk a förtelmesen drága feltétek közül, akkor a grill paprikában tévedhetetlenek, viszont a csípős ajvár helyett nem csípőset küldenek, de legalább abból is kábé eleget. A lepénykéjük meg aztán tényleg a mennyekbe visz, az valami nagyon durva. Azt tuti, hogy legalább egy rendesen megolajozott vaslapon megfuttatják. Ezért marad aztán az éjjeli helyben fogyasztásnál mindig a pljeskavica MG módra házi lepényben. Minden csótányos és dögburgert kenterbe ver.

cevap6.jpg

De amiért a Montenegrora dühös vagyok, elfelejtettem a netpincér jelszavam és új választékra vágytam, rendeltem a Foodpandán keresztül a Balkán Grill Bártól, ami vagy valami új dolog lehet vagy eddig vak voltam. Viszont most nagyon jól tettem, hogy rámentem erre a dologra, mert a csevap még finomabb, mint a konkurenciánál. Ha kiszabadítottuk a szottyadt salátaléből, amibe érthetetlen módon belehajítják, ahelyett hogy csak hagymát tettek volna mellé, ahogy kértük és gyorsan betoljuk (mert hogy nem forrón érkezik sajnos), akkor éteri élményben lesz részünk. A legjobb fűszerezés, ami csak elképzelhető, tuti faszénen sült, egy kicsit ugyan vékonyka a hurka és lehetne az állaga jobb-szaftosabb, de az íze tényleg mindenért kárpótol, az ajvár is megjárja csak lehetne több.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kosztolo.blog.hu/api/trackback/id/tr205557524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása