jún 08.

Írta: Kosztoló

Péklapát

Az van, hogy szerintem az egész Balkán nagyon tud pékül. A szerb és vállaltan albán pékségek egyszerűen zseniálisak. Persze semmi csicsa, illetve a rájuk jellemző ízlésvilágú üzlethelyiségek ezek, de amit ott kapsz, azt megemlegeted. Ilyen például minden második pékség a Népszínház utca és a stílusosan II. János Pál Pápa térre (wtf?) keresztelt trendi, hype-olt és robbanás szerűen fejlődő városrészben. Sokan nem tudják, hát ha elmennek, megtudják, mi van ott. Olyan kávéautomatából jön a műanyag pohárba az espresso, hogy szerintem csak a balatoni szocüdülőkben találni már olyat, de ahogy belekóstolsz, csöndben maradsz. Ha kávét kérsz, kávét kapsz. nem kínálgatnak ám meleg tejecskével meg csöppentős mézecskével. Kávé rendel, nyomja a gombot és kész, de ez így is van jól. A sütemények meg. Hmm. Semmi cukormáz, szórás, cuncurka. Egyszerűen csak tömegük van. Szénhidrát, nesze. Burek van, nesze. Jóllaksz bazdmeg és mehetsz. Amikor ott voltam, nem fotóztam, shame on me. Ja, és még egy pillanatra visszatérve arra, hogy mi az, hogy "vállaltan albán", mert sok látványpékség, magyarnak vagy bárminek álcázott sütöde is albán kézen van ám, van is gondja velük a megfelelő gittegyletnek.

mlinar3k.jpg

Na de új szereplő is van már a színen, a horvát tag, a mlinar. Semmi Facebook őrjöngés, dobpergés, launcholás, szinte kizárólag bloggerek írnak róla. Egyszerűen csak megnyitottak, és nyitnak újra és újra. A Petőfi Sándor utcában, a Corvin sétányon, a Károly körúton, és majd így tovább. Nem nagyon presszionálnak, hogy like-old, kövesd, nyomasd őket, szerény 8-900 rajongójuk van eddig a februári Facebook profil-nyitás óta. Nekik nem kell a cyber népszerűség, csak a bevétel. Világos gondolatmenet végülis. Van egy tisztességes, több nyelven (területi érdekeltség alapján) beszélő honlapjuk, aztán kész. Meg hát ez nem egy kis sarki sütöde ügy. Ez egy franchise, egy nagy volumenű, és végülis nagyüzemi cucc, a weboldal túlteng a technológia, szakértelem, gépek, és hasonló kifejezésektől. Croissant gyártás van, meg burek gyártás van. Ezen lehet finnyorogni, vagy lehet utánuk csinálni.

mlinar1k.jpg

Mert hogy, amit ott kapsz, az elég jó. Már persze ha végre megkapod, mert nem tudom, mit toltak meló előtti este vagy hátul a szuper gépek között a felszolgáló fiatalok, de hogy nem megy ez a rendelés felvétel meg kivitel, meg egyéb körülményességek, az biztos. Legnagyobb bánatomra a kávémat olyan 15 perc várakozás után kapom meg, ami még egy dolog lenne, ha abból nem 10 percet arra várt volna az a szerencsétlen bögre, hogy célba találjon, így a hab már összeesett, meg nyilván sokat is hűlt az egész. De a kávé csodás. És nekik tök mellékes. Sehol nem említik meg, hogy miből főzik, hát alapos utánajárás után kiderül: Carraro. Belekortyolsz, megőrülsz. Csak úgy mellékesen mondanám, hogy a 2011 és 2012-es év kávéja és év kávéháza is a Carraro termékeket használja... Szóval én ezzel a helyükben egy kicsit domborítanék.

mlinar2k.jpg

Aztán jöhet a burek. Ahogy kell, nyújtott tésztából, különböző töltelékekkel, friss, finom, valamint ízlés és tehetség kérdése, hogy drága-e, szerintem nem vészes elkérni érte 300 Ft-ot, egy töltött croissant-ért meg 225-öt. Meg persze van még sok minden más is, amit azonnal burkolnál: szendvicsek, kiflik, zsömlék, rudak, csövek, perecek, pogácsák, stanglik, fánkok nem folytatom. Valamint a weboldalt böngészve kiderül, hogy pecsétes kosher és halal termékek. Menjetek, egyetek. Bureket.

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli kávé burek mlinar carraro

A bejegyzés trackback címe:

https://kosztolo.blog.hu/api/trackback/id/tr745351768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása