aug 07.

Írta: Kosztoló

Citrománia

Hőguettában kétféle hús játszik nálam: tisztességes grill hús salátával avagy bármi, de szigorúan citrommal. Kell valami fanyarka, hogy az emésztésbe ne kómáljak bele teljesen. És nem lehet mindig csak kovi ubit enni. Bár nem egy nagy öröm ilyenkor a sütő mellett állni, ha mégis erre vetemednénk, akkor legalább a végeredmény legyen valami üdítő. Há nem? Há de. A citrom és a lime ebben jó partner (lime-ot inkább csak facsarni ildomos, de majd mondok kivételt). Mondjuk amihez lehet citromot fogyasztani, én ahhoz szoktam is rendesen - rántott husi, hal, kaviár, vatevör.

citr.jpg

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 nagy csokor felaprított, friss kakukkfű
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • pár gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve (ki mennyire szereti, én bármennyit el tudok rajta viselni)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor (jó bor persze, a legjobb ha az kerül bele is, amit majd iszunk hozzá)
  • 5 dl főzőtejszín
  • 50 dkg laska gomba vékonyan felszeletelve
  • valami olyan szalonna, amin sok hús van
  • ahányan leszünk, annyi tészta (penne, szarvacska, valami olyan, ami felveszi a szószt)
  • 2 citrom reszelt héja
  • só, frissen őrölt bors

1k.jpg

A sütőt 200 fokra előmelegítjük és ezen a ponton belehalunk a vállalkozásunkba. Ha mégsem, akkor a darált húst összegyúrjuk a tojással, zsemlemorzsával, hagymával, kakukkfű felével. Reszelt citromhéjjal, frissen őrölt tarka borssal, sóval ízesítjük. A darált húsból kis gombócokat formázunk (akkorát, amekkorákra lustaságunk predesztinál), olívaolajon megsütögetjük. Én egy kicsit meg szoktam őket lapogatni, hogy minél kevesebb olajon minél nagyobb felületükön megpiroskásodjanak. A gombát szeleteljük fel, majd terítsük szét egy tepsiben és szórjuk meg a fokhagymaszeletekkel, a maradék kakukkfűvel, löttyintsünk rá egy kis olajat, mehet erre is só, bors. A sütőben 20 perc megizzasztjuk, megpirítjuk. A hús sütéséhez használt serpenyőben a benne maradt szmötyivel (nyamm) együtt pirítsuk meg a szalonnát, öntsük bele a bort (ehhez például tökre megy a Figula Zenit), majd mehet rá a tejszín. És akkor most bele a minden - golyók, gomba, fokhagyma. Forgassuk össze és forraljuk be. Tálaláskor dobjunk rá egy kis friss petrezselymet. Na meg ugye ügyesen főzzük meg a tésztát is, hogy legyen mivel tutyákolni.

3k.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: recept húsgolyó

A bejegyzés trackback címe:

https://kosztolo.blog.hu/api/trackback/id/tr385450332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása