jún 06.

Írta: Kosztoló

3 perces vacsora (a.k.a. A legegyszerűbb vacsora)

Mert körülbelül tényleg ennyi időbe telik elkészíteni és megenni ezt az ételt, mégis teljesen komplex élmény nyújt. Nem marad utána se hiány- se éhségérzet. Ha semmi nem jut hát eszembe vacsorára, energiám sincsen, minden bajom van, ezért akkor mindig ugyanazzal boldogítom magam: mozzarella caprese. Bazsalikom mindig nő nálam, a többit beszerezni meg nem kunszt. Illetve dehogynem. A mozzarella az ugye buffala. A paradicsom meg... hát abból tényleg nehéz jót kapni, de tudok kompromisszumot kötni. Illetve kénytelen vagyok, mert éhes vagyok.

fotó (1).JPG

Az insalate caprese originale elvileg semmi más, mint mozzarella sajt bivalyból, paradicsom, bazsalikom, bors és oliva olaj. Én ehhez sót és balzsamecetet is mindig teszek. Szentségtörés, vagy nem, így szeretem. Tunkolni tunkolnám valami jóféle ciabattával, de nem teszem, ha már egészséges eszegetésre adtam aznap este a fejem. Valamint ha már nagyon unom az alapreceptet, akkor balsamico helyett pestoval, vagy citromlé-fehérbor kombóval szórakoztatom magam. A bors természetesen mindig frissen őrölt és nem rég hozzájutottam egy kis vörösboros, durva szemű tengeri sóhoz, na az nagyon adja ehhez a koncepcióhoz.

fotó (2).JPG

Haladóknak és olyanoknak, akik hajlandóak elszöszölni egy ilyen egyszerű fogással is akár órákat, vannak azért persze fantáziadúsabb verziók:

Ott van például a mozzarella roulade

roulade.jpg

Vagy egy sült barackos verió

peachmozza.jpg

18 komment

Címkék: recept vacsora mozzarella mozzarella caprese insalate caprese

A bejegyzés trackback címe:

https://kosztolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1005348931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack__Bauer 2013.06.07. 22:52:28

Ha éhes vagyok tolok egy zsírosdeszkát, lilahagymával. Ha megunom, akkor szórok rá egy csipet pirospaprikát is. Viszont megsózni nem szoktam, mert aztat mondták a tévébe, hogy az vérnyomást csinál!
Leöblíteni egy üveg Sopronival szoktam, mert az nagyon adja a koncepcijót. Meghát jót lehet tőle böfögni is.

vince05 2013.06.07. 23:34:47

Nem szeretném széttrollkodni a blogot olyan trivialitásokkal, hogy "A legegyszerűbb vacsora" = zsíroskenyér, de az furán adja ki magát, hogy a hozzávalók több mint feléhez egy olasz gasztro szótárral kell neki állni a recept értelmezéséhez, majd - ha nem tudod a speciális alapanyagok beszerzési forrását - félnapokig kajtathatsz az átlag piacokon / szupermarketekben, mire beszerzed nagyrészüket, persze 80-szor körberöhögve / lesajnálva a kofák/elárusítók által. Ez önmagában megkérdőjelezi (egyszerű hétköznapi halandó számára) a "legegyszerűbb vacsora" kifejezést.
Továbblendülve ezen az "apróságon": nem látom a receptet, az elkészítési módot. Egy hozzávaló felsorolást látok, rengeteg kérdőjellel, opcióval.

Az sem világos, hogy hogyan lehet ebből egészségesen jóllakni. Ha jól értem, az étel "gerincét" (amitől elmúlna az éhséged) a paradicsom és a mozarella adja. A mozzarellát nem hívnám az egészséges táplálkozás mérföldkövének, paradicsommal meg elég egyoldalú (és unalmas) bevinni a szükséges tápanyagokat.

zsírvezér 2013.06.08. 00:58:57

@vince05: Korrekt észrevétel, a cím engem is megmajmolt.
Ha a vélemény "trollkodás" akkor ebben az esetben a blog író trollkodott a címmel...

szbszig 2013.06.08. 01:43:55

Jókat nevettem a hozzászólásokon, és el kell ismerni, valahol jogosak az észrevételek. :P

Recept azért nincs, mert ez egy saláta. Szóval a felsorolt hozzávalókat csak egymás mellé kell tenni, na jó, esetleg felvágni vagy összekeverni, és kész, lehet fogyasztani. Más tennivaló nincs vele.

Egyébként igazán büszke lehetek magamra, ugyanis én ezt az ételt már bőven azelőtt feltaláltam, mielőtt hallottam volna róla, vagy tudtam volna, hogy létezik valami hangzatos olasz neve.

Ami magát az ételt illeti, tényleg finom, érdemes megkóstolni. Nyilván bivalymozzarellával az igazi, de én nem tartom szentségtörésnek a sima mozzarellával való elkészítését sem. Bár ma már bivalymozzarellát is lehet kapni a hipermarketekben, szóval az az állítás nem igaz, hogy a hozzávalók csak fél nap utánajárással szerezhetők be. Ja, és itókának mellé egy jófajta vörösbor dukál.

Ettől függetlenül persze szeretem én is a kolbászt, szalonnát hagymával, erős paprikával, jéghideg sörrel. Szükség van arra is időnként. De néha kifejezetten jólesik az ilyen könnyedebb, mediterrán jellegű vacsora. ;)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.06.08. 01:49:45

Egy szelet mozzarella, egy kevés paradicsom, egy bazsalikomlevél, egy kis frissen darált bors - kész egy mini szendvics. Kell ennél több egy gyors vacsorához?

esefe 2013.06.08. 03:38:25

Legegyszerűbbnek semmiképpen nem nevezném.

borzzz 2013.06.08. 05:03:47

@szbszig: Általában tahónak tartom a különleges receptekre rájáró "körömpörköltözőket", de a posztoló most tényleg kihívta maga ellen a sorsot ezzel a "legegyszerűbb vacsora" címmel.
Amúgy az egyszerű kis olasz kaják tényleg egyszerűen, a szegények eledeleként kezdték pályájukat, abból dobták össze őket, ami volt a háznál, ház körül délen. De északon, ahol aranyárban van a fenyőmag, a bivalymozzarella, a pancetta meg a parmezán, kissé átlényegültek ezek a receptek. De attól még jók:-)

mizie 2013.06.08. 09:17:05

Haladóknak érdemes legalább egy napot egy dobozba összezárva tartani az összetevőket.

Kosztoló 2013.06.08. 09:59:13

Annyi mindent lehetne szidni ezen a blogon vagy annyi mindenért engem, hogy bevallom meglepett, hogy többen éppen a "legegyszerűbb" szó miatt nehezteltek. De legyen, hiszen vállaltam a moderálatlan kommenteket, azok minden ódiumával együtt :)

Köszönöm azoknak, akik a receptet megadták helyettem.

Nekem egyszerűbb ezt az ételt elkészíteni, mint a zsíroskenyeret, mert a három alap összetevőből kettő szinte mindig van itthon, viszont se zsírom, se kenyerem nincsen dugiban soha. Ugyanakkor nyilván botor voltam, amikor ezt átlagos háztartásnak véltem. Sőt, nyilván egy almát is egyszerűbb megenni, mint három dolgot egy tálba összerakni és négy dologgal megfűszerezni.

De hogy valóban ne árasszam el galád átverésekkel az internetet, a közvéleménynek engedve, megváltoztatom a címet. Aztán elmegyek és megeszem a világ legegyszerűbb reggelijét muhaha.

pocaklakó minimanó 2013.06.08. 10:20:07

@Kosztoló:

"...viszont se zsírom, se kenyerem nincsen dugiban soha."

Ezért van az, hogy a vacsorád csak a második legegyszerűbb vacsora kitüntető címét nyerheti el. :)

"...megeszem a világ legegyszerűbb reggelijét muhaha."

És most kíváncsi vagyok a világ MÁSODIK legegyszerűbb reggelijére is. :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2013.06.08. 11:03:22

A "legegyszerubb reggeli" az amit en csinalok. SEMMIT. Delben kelek 22 eve, delutan 4-5 korul eszem valamit. Vacsora altalaban ejfel utan...

mis 2013.06.08. 14:27:12

Bakker, eszed ezt a sok egészséges szart, nem fogsz meghalni semmitől!
Néha egy kis körömpörköltet zsírosdeszkasalátával toljál hozzá!!!

:)

Egyébként jó a recept, csak attól tartok, hogy egy ilyen light vacsi után hajnali 3 órakor a hűtő előtt állnék és mindent felzabálnék... :)

borinborin (törölt) 2013.06.08. 20:24:39

@Kosztoló:

"viszont se zsírom, se kenyerem "

A kenyér kihagyásával egyetértek, de a házi zsírt övező boszorkányüldözést baromságnak tartom, némelyik olaj sokkal károsabb, normális mennyiségben használt zsírtól semmi baja nem lesz az embernek.

A bazsalikom+paradicsom+mozarella kombó viszont örök. :P

samot 2013.06.08. 21:08:28

Komoly recept?!CSAK vegetàriànusoknak!Olaszban maximum elöétel,vagy még az se!Husevök nemtudnak mit kezdeni vele!:)

pocaklakó minimanó 2013.06.09. 17:06:23

@borinborin:

"viszont se zsírom, se kenyerem "

József Attila erről így írt: "Harmadnapja nem eszek, / se sokat, se keveset."

Kosztoló 2013.06.10. 23:33:39

@borinborin: ha lenne itthon házi zsírom, egy perc alatt megenném, ezért nincsen :)

Kosztoló 2013.06.10. 23:34:47

@mis: sajnos nem túl egészséges ételekből is tolok rendesen, abban hiba nincsen :P de köszönöm az aggódó szavakat :D

gh14 2013.06.26. 11:29:19

@vince05: tényleg csak trollkodsz. Nem hiszem, hogy a paradicsom, bazsalikom, és mozzarella beszerzése különösebben nehéz lenne, de még balzsamecetet is kapni mindenhol.
Ha pedig még értelmezni sem tudod ezeket, akkor tényleg maradj a zsíroskenyérnél. :)
süti beállítások módosítása